Роль амінокислот, кальцію, жирів у раціоні птиці. Вплив генетичного фактора на складання оптимального корму
Роль амінокислот у вирощуванні несучок
Селекційна робота та виведення сільськогосподарського птаха з найбільшим генетичним потенціалом стала причиною суттєвого збільшення ролі амінокислот у раціоні високопродуктивних несучок. За останні кілька десятків років продуктивність птиці збільшилася на 40%, а кількість корму, що споживається, скоротилася на 10%. Саме збільшення в раціоні несучок амінокислот сприяло активному набору маси та зростання кількості яєць.
Розрахунок щоденної потреби в корисних речовинах в мг/добу зараз не є виправданим і не враховує особливості та генетичний потенціал різних несучок. Набагато точніше забезпечити птахів усіма необхідними поживними речовинами можна завдяки розрахунку їхньої кількості на кожен грам яйцемаси на добу.
Під час складання оптимального раціону несучок варто звертати увагу на рівень засвоюваних амінокислот, а не їхню загальну кількість.
Середнє споживання корму г/добу / Засвоювані амінокислоти у % |
до 28 тижнів 110 г/добу |
до 28 тижнів 120 г/добу |
від 28 тижнів 110 г/добу |
від 28 тижнів 120 г/добу |
Лізін | 0,78 | 0,71 | 0,73 | 0,67 |
Метіонін | 0,42 | 0,38 | 0,40 | 0,36 |
Метіонін+цистин | 0,66 | 0,61 | 0,63 | 0,58 |
Триптофан | 0,173 | 0,159 | 0,162 | 0,148 |
Треонін | 0,54 | 0,49 | 0,51 | 0,47 |
Ізоліцин | 0,70 | 0,64 | 0,66 | 0,60 |
Валін | 0,75 | 0,68 | 0,70 | 0,65 |
Концентрація амінокислот залежить від:
1. Виробляється маси яєць;
2. Споживання корму на добу;
3. Ефективність корму на піку продуктивності.
Потреба несучок у кальції
Чим товщі шкаралупа, тим менше птах витрачає власного кісткового резерву її формування. Селекція дозволила суттєво скоротити період формування яєць та наблизила його до 24 години. Великі частинки вапняку (понад 2 мм) сприяють більш тривалому виділенню кальцію в травному тракті, що сприятливо позначається на міцності шкаралупи. Таким чином, чим повільніше розчиняється джерело кальцію, тим вища якість шкаралупи.
Але є і певна необхідність у швидкорозчинному кальції. Несушки закінчують формування шкаралупи після включення світла, але її оптимальну міцність забезпечує швидкорозчинний кальцій. Оптимальним буде співвідношення великих частинок вапняку та порошкоподібної форми кальцію, як 60% та 40%.
Додавання в корм несучок олії
Рослинну олію додають у корм для отримання великих яєць та збільшення апетиту у птиці. Його необхідно вводити в обсязі не більше 3% у віці до 28 тижнів, 2% - до 50, 1,5% - після 50. Воно багате на нерозчинні жирні кислоти.
Структура корму для несучок
У природному середовищі кури вважають за краще вживати зерно, тому оптимальним буде використання корму схожого розміру. Занадто дрібний корм (подрібнений, крихта) скорочує приріст ваги птиці і, зрештою, масу вироблених яєць. Більші частинки корму і гранули сприяють збільшенню кількості з'їденого корму, зростанню приросту ваги і розмірів яєць.