Профілактика хвороб печінки

Основою профілактики хвороб печінки є біологічно повноцінна годівля. Раціони мають бути фізіологічно обгрунтованими, повноцінними за загальною поживністю, протеїновим складом, цукро-протеїновим співвідношенням, вмістом мінеральних компонентів і вітамінів, відповідати особливостям певного виду і віку тварин. У раціони бичків на відгодівлі необхідно включати 2-3 кг сіна, сінну або солом'яну січку з ярової, краще вівсяної та пшеничної соломи. Утримання відгодівельного поголів'я лише на кислому жомі, барді, силосі, гранулах спричиняє розлади функцій перешлунків, токсикоз і дистрофію печінки. Тому під час відгодівлі потрібно балансувати раціон за рахунок включення до нього гранульованого комбікорму, соломи, концентратів, вітамінів, макро- і мікроелементів. Вівцям на відгодівлі слід давати доброякісне сіно. В раціоні свиней не менше 10 % поживності має становити вітамінна трав'яна мука, на невеликих фермах - 20-30 % поживності повинно припадати на доброякісні соковиті корми (комбінований силос з морквою, варена картопля, кормовий буряк, турнепс). Коровам, а за можливості й молодняку, необхідно надавати активний моціон протягом 2-3 год, що сприяє поліпшенню функції печінки, знижує нагромадження кетонових тіл. Важливою ланкою профілактики хвороб печінки є забезпечення тварин доброякісними кормами. Для запобігання забруднення кормів мікотоксинами, які часто спричинюють гепатодистрофію і гепатит,дотримуються правил заготівлі, складування і зберігання кормів. Знешкоджують мікотоксини відповідно до існуючих рекомендацій, враховуючи ступінь токсичності корму і вік тварин. Профілактичний санітарний контроль проводять за 1 місяць до передбачуваного використання. Безпосередньо в цеху відгодівлі рекомендують проводити біологічну перевірку кормів, особливо для свиней і овець. Захворювання печінки часто виникають вторинно внаслідок шлунково-кишкових та респіраторних захворювань, гіповітамінозів, ожиріння, гінекологічної патології, кетозу, зміщення сичуга, мікроелементозів і т.д. Тому зусилля спеціалістів ветеринарної медицини передусім мають бути спрямовані на виконання рекомендацій щодо комплектації поголів'я здоровим молодняком, своєчасну профілактику незаразних, гінекологічних, ортопедичних, інфекційних та паразитарних хвороб, лікування хворих тварин. Такі заходи є обов'язковою умовою профілактики патології печінки. У високопродуктивних корів найбільш небезпечним є перехідний період - останні три тижні сухостою і перші три тижні лактації, оскільки після отелення різко зростає потреба корів в енергії, поживних і біологічно активних речовинах. У цей період виникає дефіцит енергії, інтенсивно мобілізується жир, що й спричиняє жирову гепатодистрофію. Тому в перші 15-18 днів лактації необхідно збільшувати не лише вміст сухої речовини до 18-20 кг, а й концентрацію в раціоні сирого протеїну до 16,0-16,5 % і перетравного - 10,5-11,0, а в наступні 80 діб (період максимальної продуктивності) концентрація їх у сухій речовині кормів раціону має складати 17,0-17,5 і 11,0-11,7 % відповідно. Важливим є дотримання оптимального співвідношення в раціоні між легко- і важкоферментованим протеїном: воно має становити після отелення 55-60, а в період максимальної продуктивності - не більше 65 %. Концентрація енергії в 1 кг сухої речовини залежить від добового надою: за 20-25 л молока воно має становити 10,5 мДж (1,0 корм, од.), 30 л - 11,0 (1,05), 35 л - 11,5 (1,10), 40 л і більше - 11,5-12 мДж (1,15корм. од.). Особливу увагу потрібно звертати на співвідношення між сумарною кількістю цукру і крохмалю та перетравним протеїном: воно має становити 2,1-2,7:1, в середньому - 2,3-2,5:1. Максимальна перетравність клітковини змішаною популяцією мікроорганізмів рубця виявляється за її вмісту в раціоні в межах 17-20 %, а за надою 35 л і більше - 16-18 %. Частка концентрованих кормів за загальною кількістю енергії,вираженої в мегаджоулях, не повинна перевищувати 48-50 % навіть для корів з надоєм 40-50 кг молока. Своєчасному виявленню захворювань печінки сприяє диспансеризація тварин. Диспансеризацію високопродуктивних корів проводять щоквартально. У контрольні групи відбирають корів періоду початку і закінчення сухостою, перших 2-3 тижнів після отелення та на піку лактації (60-80-й дні). Аналогічність умов утримання та стандартизація годівлі забезпечують високу вірогідність оптимальних результатів і дають змогу завдяки вибірковому дослідженню кількох тварин зробити висновок про стан здоров'я всього стада (Кондрахін І.П. зі співавт., 2011). У господарствах з виробництва яловичини диспансеризацію молодняку проводять за технологічними циклами: у період карантинування два рази - на початку і наприкінці, у групах дорощування та відгодівлі - в 6- та 12-місячному віці. Для діагностики хвороб печінки, крім клінічного дослідження, слід використовувати проби з цинку сульфатом, сулемою, формальдегідом. У зв'язку з масовим поширенням захворювань печінки у відтоді -вельних і молочних господарствах для профілактики необхідно застосовувати вітамінні та синтетичні комплексні препарати антитоксичної, антиоксидантної і ліпотропної дії: мікровіт А, гранувіт Е, вітамін U, дилудин, дипромоній, натрію селеніт, метіонін, гепаринол, гепавекс, холіну хлорид. Вони гальмують утворення в організмі токсичних пероксидних сполук, запобігають переокисненню жирних кислот, жировій дистрофії гепатоцитів, руйнуванню вітамінів, нормалізують обмін речовин і тим самим попереджують розвиток дистрофічних та запальних процесів у печінці, підвищують засвоєння поживних речовин корму і збільшують приріст маси тіла.