При підозрі на мікотоксикоз у свиней необхідно проаналізувати час та види використаних кормів. Взяти зразки всіх кормових інгредієнтів, відправити до ветеринарної лабораторії.
В даний час існують фізичні, хімічні та біологічні способи деконтамінації кормів від токсигенних, патогенних грибів та мікотоксинів. Якщо мікотоксини в кормах виявлені, то матеріал необхідно піддати особливої обробки:

  • вимочування (багато мікотоксинів розчиняються у воді);
  • термічна обробка кормів (деякі мікотоксини руйнуються);
  • обробка спеціальними препаратами, адсорбентами мікотоксинів.

Однак більшість фізичних та хімічних методів детоксикації дорогі, вимагають великих виробничих витрат, іноді негативно впливають на показники якості кормів та незначно знижують кількість мікотоксинів.