Інкубація яєць передбачає чітке виконання технологічних операцій у суворій технологічній послідовності:

  • збирання, транспортування матеріалу;
  • відбір та сортування яєць;
  • дезінфекція;
  • зберігання;
  • закладання в інкубатори;
  • перенесення у похідні інкубатори, отримання молодняку.

Кожен окремий етап має виконуватися з урахуванням вимог та правил. Найменша помилка може призвести до псування інкубаторного яйця та загибелі пташенят.
Збір та транспортування інкубаційних яєць. Яйця збирають у чисту та продезінфіковану тару. Великі яйця в теплому приміщенні збирають через кожні 2 години, не опалюваному – через кожні 0,5 години.
Інкубаційні яйця укладають у картонні коробки та відправляють у цех інкубації. На кожну партію яєць виписують документ, до якого вказують номер пташника, дату знесення, кількість яєць.
Сортування яєць. Відбирають яйця потрібної маси, правильної форми, з чистою та гладкою шкаралупою, без тріщин, наростів та западин. Для інкубації використовують яйця тільки від клінічно здорового птаха. Відібрані інкубацію яйця калібрують, тобто. розподіляють масою на калібри. Від маси яйця залежить маса добового молодняку. Після цього яйця укладають в інкубаційні лотки та поміщають їх у спеціальні візки. Курячі яйця для інкубації в універсальних інкубаторах укладають вертикально, качині та індича – напівпохило, гусячі – горизонтально. Візок із яйцями завозять у дезінфекційну камеру.
Дезінфекція яєць. Інфіковані яйця є джерелом поширення інфекцій. Найбільш активно мікрофлора проникає через пори шкаралупи у перші 1-2 години після знесення. Тому всі яйця навіть від клінічно здорового птаха підлягають обов'язковій дезінфекції. Найбільш поширена газова дезінфекція з використанням пар формальдегіду при температурі 37 С. Застосовують також аерозольну дезінфекцію, озонування, опромінення ультрафіолетовими лампами. Дезінфекцію застосовують кілька разів. Спочатку в цеху батьківського стада, потім в інкубаторії перед сортуванням яєць, якщо вони отримані з іншого господарства, перед розміщенням їх на зберігання та при виведенні.
Зберігання інкубаційних яєць. Для того, щоб набрати велику кількість інкубаційних яєць, для закладки їх зберігають протягом певного періоду часу. Термін зберігання яєць у звичайних умовах не повинен перевищувати 6 діб для курячих та перепелиних яєць, 8 діб для качиних та індички та 10 діб для гусячих яєць. Умови зовнішнього середовища камери зберігання залежать від тривалості зберігання. Так, якщо термін зберігання курячих яєць не перевищує 3 днів, то температура повітря в камері зберігання повинна бути в межах 18-20°С при відносній вологості 80%, якщо термін зберігання наближається до 6 діб, то знижують температуру до 15-18°С.
Закладка яєць на інкубацію та інкубування. Перед закладанням візка з яйцями з камери зберігання вивозять в інкубаційний зал, щоб вони нагрілися і не відпотівали після закладання їх в інкубатор. Інкубатори включають заздалегідь за 2-3 години, щоб добре прогрілися і швидше вийшли на заданий температурний режим. В інкубаторах автоматично підтримується режим інкубації. У інкубаційних шафах температура повітря підтримується лише на рівні 37,6С і відносна вологість – не більше 48-52 %. Поворотний механізм інкубатора забезпечує щогодинний поворот лотків на 45 градусів у той та інший бік. Для надходження свіжого повітря та видалення забрудненого є витяжні та припливні заслінки, відкриття яких регулюють відповідно до періоду інкубації з 10 мм до повного відкриття.

Перенесення яєць у вивідні інкубатори та виведення молодняку. Яйця перед наклевом із інкубаційних шаф перекладають у вивідні лотки та поміщають у вивідні інкубатори. Там підтримують наступний режим інкубації: температура повітря 37,0-37,2С і відносна висока вологість - вище 60%. У вивідних шафах цієї марки висока відносна вологість забезпечується спеціальним теплообмінником, яким стікає вода і зволожує повітря. Вона також змиває пил, який у великій кількості утворюється під час виведення. Вибірку виведеного молодняку проводять за один прийом протягом не більше години. Перетримка курчат у вивідних шафах негативно позначається їх якості через зневоднення організму. Тривалість інкубації перепелиних яєць складає 17 діб, курячих - 21, індички та качині 28, гусячих 30 днів.
Оцінка якості добового молодняку, сортування підлоги, його обробка. Під час вибірки відбирають кондиційний молодняк, придатний для вирощування. Курчата повинні бути добре опушеними, рухливими з підібраним животиком, чистою клоакою і пуповиною, що заросла, без дефектів екстер'єру. Одночасно з оцінкою якості добових курчат їх сортують на підлозі. М'ясним півникам і племінним індичакам припікають шпори та внутрішні пальці.
Оброблений молодняк зберігають і перевозять у спеціальних пластмасових ящиках, розділених на 4 секції розміром 30х30 см по 30 курчат, 15 каченят і індичат і 10 гусенят у кожній. Зберігають добовий молодняк у приміщенні інкубаторію при температурі 28С та відносній вологості не менше 75%. Перевезення молодняку до місця вирощування здійснюють у спеціальних закритих автомашинах при температурі повітря не нижче 26С, оберігаючи його від переохолодження у зимовий період та перегріву у літній період року. Відходи інкубації поміщають у спеціальні ємності та відправляють на утилізацію.
Біологічний контроль проводиться з використанням овоскопу на 6, 10, 18 дні інкубаційного періоду. Проглядаються яйця щодо нормального розвитку ембріона. На 6 дні з інкубатора видаляють незапліднений матеріал. Проведення своєчасного біологічного контролю дозволяє виявляти порушення та відхилення у розвитку ембріона, оперативно усувати причини їх появи. Режим інкубаційного періоду з урахуванням отриманих під час контролю результатів може коригуватися.
Результати інкубації оцінюють за такими показниками: заплідненість яєць – виражається відсотковим ставленням кількості запліднених яєць до кількості закладених яєць на інкубацію; виведення яєць – відсотковим ставленням кількості виведеного кондиційного молодняку до кількості запліднених яєць; висновок молодняку – відсотковим ставленням кількості виведеного кондиційного молодняку до кількості закладених на інкубацію яєць.
Приміщення, де здійснюють основні технологічні процеси, називається інкубаторій. Він має бути розташований на відстані не менше 300 м від виробничих будівель. В інкубаторії не допускається перетин зустрічних потоків. Продезінфіковані яйця не повинні торкатися використаної тари, чистих лотків з брудними або відходами інкубації. Приміщення інкубаторію має бути постійно замкненим.

Промислові інкубатори
Промислові інкубатори повністю автоматизовані, підключаються до комп'ютера, мають ефективну систему контролю над мікрокліматом. Імовірність появи помилки в системі інкубатора повністю виключена, тому при бізнесі інкубації мінімізуються втрати та збитки.