Останнім часом широкого поширення набула технологія заморожування сперми бугаїв у паєтах – соломинках, з дозою сперми об'ємом 0,25 мл та 0,5 мл. Поширення паєт пов'язане з появою західного автоматизованого обладнання з обробки та фасування насіння. На пайеті є інформація про товар: виробник, дата виробітку, ім'я бика та спеціальні кодування. Кількість сперміїв, їхня якість, здатність запліднити яйцеклітину декларується на рівні західних стандартів.


Для запліднення корів спермою в паєтах використовують:

спеціальні металеві шприци, оснащені пластиковими чохлами, і, що особливо важливо, лише ректоцервікальним способом.

Підготовка до роботи здійснюється у звичайний спосіб.

  • Технік штучного запліднення одягає білий халат, ковпак або косинку.
  • Миє стіл та руки.
  • Знімає з мікроскопа чохол, за потребою протирає, включає освітлювач, предметні та покривні скла кладе на обігрівальний столик мікроскопа.
  • Готує термостатовану водяну баню температурою 38 градусів, опускає термометр.
  • На чистий стіл ставить тампонницю із тампонами, просоченими 96% спиртом.
  • На край столу кладе рукавички, канцелярські скріпки, піпетки, ампули, серветки та інші необхідні для запліднення інструменти згідно з технологією.
  • Пінцетом дістає перший спиртовий тампон, обробляє пальці рук від кінчиків пальців до долоні, вільну частину столу та викидає тампон.
  • Потім бере другий тампон, обробляє підставку для інструментів, протираючи спочатку середню частину, а потім бічні та нижню, ставить на стіл, тампон викидає.
  • Третім тампоном обробляє скляну паличку, пінцет, корнцанг, ножиці, інструмент для запліднення.
  • Оброблені інструменти кладе на підставку.

Розморожування сперми в пайєтах передбачає виконання послідовності операцій.

  • Технік одягає захисні окуляри, рукавички, підтягує до верхньої третини горловини судини Дьюара (не більше 5 с) каністру з тубою, швидко витягує стерильним, попередньо охолодженим в азоті, пінцетом (корнцангом) соломинку за запаяний кінець, струшує 2 рази, у текстильній пробці, та швидко занурює у термостат для відтавання.
  • Струшування сприяє випаровуванню рідкого азоту з текстильної пробки та попереджає можливе видавлювання пробки із соломинки.
  • Каністру з насінням опускають у азот. Посудину закриває кришкою.

Розморожувати соломинку необхідно протягом 10 с при температурі 38 градусів, переміщуючи круговими рухами у воді. Потім соломинку витягають із термостата, ретельно осушують стерильною марлевою або паперовою серветкою. Перевіряють запис прізвиська, номер бика місцезнаходження бульбашки повітря (має перебувати з того боку соломинки, яка запаяна в лабораторії). Поршень шприца відтягують на 12 см (стрижень поршня трохи викривлений, що утримує його в одному положенні). За допомогою фільтрувального паперу або стерильної марлевої серветки необхідно зігріти порожнину шприца, встановити соломинку з боку текстильної пробки в порожнину шприца. Кінець соломинки з боку запайки обрізають у середині повітряної бульбашки стерильними ножицями строго перпендикулярно. Ножиці повинні бути гострими, тому що тупі ножиці деформують соломинку, при цьому може порушитись щільність з'єднання її з внутрішньою частиною конусного кінця захисного чохла. На шприц із соломинкою надягають захисний чохол, який закріплюють. Надійність закріплення перевіряють слабким натисканням великого пальця на поршень шприца: чохол не повинен зрушуватися. При цьому видаляється повітряний пляшечку і з'являється крапелька сперми, яку можна досліджувати під мікроскопом на рухливістю.


Основним критерієм, за яким оцінюють якість сперми на пункті штучного запліднення, є активний прямолінійно-поступальний рух сперматозоїдів. При оцінці якості необхідно звертати увагу на наявність сперматозоїдів з рухом по колу, з коливальними рухами та на аглютинацію сперматозоїдів.


Оцінку якості сперми проводять зі збільшенням мікроскопа в 120-200 раз. Для якісної оцінки необхідно правильно налаштувати освітлення поля зору мікроскопа. Оцінку сперми по рухливості проводять при температурі 38-40 ° С, для чого застосовують мікроскоп з нагрівальним столиком, що дозволяє підтримувати необхідну температуру.