Сухостійний період є найважливішою фазою циклу лактації молочної корови. На цьому етапі корова та її вим'я готуються до наступної лактації; отже, будь-які відхилення протягом сухостійного періоду матимуть негативний вплив на здоров'я корови та вироблення молока після отелення.


Приблизно 60% всіх випадків раннього лактаційного маститу відбувається у сухостійний період. Тому, щоб запобігти виникненню нових інфекцій у готелі та вилікувати будь-які існуючі інфекції, молочні корови мають бути методично та ретельно запущені.
Дві критичні стадії сухостійного періоду, коли здоров'я вимени перебуває під загрозою: перший тиждень після запуску та тиждень до готелю. На першому критичному етапі формується природний захисний механізм вимені - кератинова пробка в сосковому каналі, а на другій стадії перед отеленням ця пробка повільно зникає при підготовці до лактації. Кератинова пробка запобігає проникненню бактерій у сосковий канал під час сухостійного періоду.


Вим'я дуже сприйнятливе до нових інфекцій на початку та в кінці сухостійного періоду. З іншого боку, деякі корови не утворюють кератинову пробку в сосковому каналі протягом усього сухостійного періоду.


Правильне керування надоями в момент запуску дуже важливе, тому що високий надій молока збільшує ризик розвитку маститу після запуску. Великий обсяг остаточного молока у вимені стимулюватиме лейкоцити концентруватися на поглинанні молочного жиру, а не запобігання проникненню бактерій у вим'я. Крім того, корови з великим об'ємом молока при запуску мають слабшу кератинову пробку в порівнянні з іншими коровами через уповільнене утворення пробки кератину в сосковому каналі.
Внутрішньоцистернальне лікування антибіотиками при запуску усуне існуючі інфекції та запобігає новим інфекціям протягом перших кількох тижнів сухостійного періоду. Однак одне це лікування не запобіжить нові інфекції в пізніші терміни сухостійного періоду через обмежений час дії антибіотиків. Дослідження, проведені на міжнародному рівні, показують, що використання внутрішнього герметика для сосків разом із антибіотиками додатково знижує ризик нових інфекцій. Цей продукт імітує натуральну кератинову пробку та запобігає проникненню бактерій у сосковий канал. У корів з низьким вмістом клітин у молоці можливе використання лише одного внутрішнього герметика для сосків, проте при використанні герметика для сосків необхідно дотримуватись особливої гігієнічної обережності. Необхідно переконатися, що внутрішній ущільнювач соска видалений після отелення, щоб корок не потрапив у доїльну систему.

Зниження ризику зараження під час запуску


Одним із основних факторів, що визначають успішність запуску, є кількість молока, яке корови все ще виробляють. Мета полягає в тому, щоб знизити надої перед запуском. Це може бути досягнуто за рахунок своєчасного скорочення концентратів та зниження енергії та вмісту білка в кормі (тобто при згодовуванні більш волокнистих грубих кормів, таких як сіно чи сінаж).


Доїння має бути раптово припинено. Не рекомендується продовжувати доїння корів менше двох разів на день до сушіння, оскільки це збільшує ризик нових інфекцій та затримує утворення кератинової пробки після припинення доїння.
Запуск повинен проводитися в безпечному та чистому середовищі після останнього доїння. Соски мають бути продезінфіковані.


Одномоментний запуск високопродуктивних корів має високу рентабельність та доцільність у порівнянні з класичною методикою запуску. При застосуванні цього у господарстві знижується кількість маститів в сухостійний і післяготельний період, виключається «людський чинник» під час запуску. Запуск здійснюється наступним чином

• До запуску корову доять так само, як у середині лактації (не скорочуючи ні кратність, ні обсяг здавання);

• За 50-60 днів до передбачуваного отелення обмежують дачу соковитих та концентрованих кормів;

• За день до запуску обов'язково проводиться діагностика всіх чотирьох часток вимені на прихований мастит. При виявленні маститу тварину лікують і обов'язково продовжують доїти корову до одужання.

• У день запуску відразу після останньої доїння в кожну чверть вимені вводять внутрішньоцистернально по 1 шприц-тубі спеціального препарату, що ґрунтується на антибіотиці широкого спектру дії. Для введення рекомендуємо використовувати такі препарати, як "Байоклокс DC", "Мастієт Форте" і т.п.

При використанні особливої уваги зверніть на дезінфекцію сосків до і після введення. Більше корову не доять. Наступного дня вим'я корови збільшиться у розмірах залежно від добового надою та наявності соковитих кормів у раціоні. Через день збільшення припиняється, і з 3-го дня починається інволюція, після якої на 9-12-й день запуску вим'я відповідає стандартам сухостійної корови. Витрати на організацію одномоментного запуску незрівнянно малі з проблемами, що виникають з виробництва під час лікування маститів. Сума втрат складається з кількості утилізованого молока при захворюванні та лікуванні, засобів на препарати, а також зниження молочної продуктивності надалі при лактації.

 

СПИРОВЕТ

Альтернатива консервації вимені

 

Період

Метод введення

Доза 

Кратність

 Каренція   

             Запуск після останнього доїння   

      внутрішньом'язово  

     5 мл на 100 кг живої маси   

      Дворазово з інтервалом о 24 год      

      М'ясо: 52 дні

   Молоко:  7 днів     

   

Можливості використання:

  • профілактика маститу:
  1.  якщо мастит після отелення у першотелки;
  2. для корів, які запускаються (спочатку внутрішньоцистернальні препарати, а за 50 днів до отелення вводять спировет, два дні поспіль);
  3. для корів із клінічним маститом при запуску;
  • контроль внутрішньоклітинних інфекцій (мікоплазма, хламідія, рикетсія, лептоспір, золотистий стафілокок);
  • профілактики післяпологового періоду;
  • контроль стану копит (некробактерія): при запуску для корів з проблемами копит.