Не можна заготовити якісний силос без чіткого виконання технології його заготівлі. Розглянемо ключові моменти технології заготівлі.
Насамперед необхідно підготувати силосну траншею. Підготовка траншеї включає її очищення, усунення ям і тріщин, поведінка дезінфекції. Перед початком заготівлі необхідно розрахувати та підготувати потрібну кількість різних за призначенням плівок та мішків.
Збирання важливо починати в оптимальні фази вегетації рослин. Для традиційного кукурудзяного силосу це стадія молочно-воскової та воскової стиглості при вмісті сухої речовини 30–40%, що забезпечить концентрацію енергії в сухій речовині силосу 10,5–11,7 мДж. Відомо, що якість силосу залежить від висоти зрізу рослин. Чим вище висота зрізу, тим більш якісний силос. З одного боку більш високий зріз запобігає попаданню бруду і спор дріжджів і грибків, що знаходяться в нижній частині стебла, а з іншого зменшує кількість грубої клітковини і підвищує енергетичну поживність корму. Оптимальною висотою зрізу для кукурудзи вважається 35-40 см. Але її слід коригувати залежно від стадії вегетації, врожайності, вологості.
Ступінь подрібнення та довжина різання залежить від фази стиглості зерна та вологості. Чим сухіша маса кукурудзи, тим дрібніше її необхідно подрібнювати для поліпшення трамбування силосної маси. Довжина різання має бути не більше 2 см. Важливим моментом є подрібнення зерна, оскільки нездрібнене зерно не перетравлюється тваринами, а проходить транзитом. Тому використання на заготівлі кукурудзяного силосу комбайнів необладнаних конкрекером для подрібнення зерна є нераціональним.
Як консерванти можуть використовуватися різні органічні кислоти, їх суміші. Останнім часом розроблені та успішно застосовуються при заготівлі силосу бактеріологічні закваски. Вони включають кілька видів спеціально підібраних бактерій. Ці бактерії забезпечують швидке закислення маси до рН 4,2 за мінімальних втрат її поживності. До таких консервантів належать: Біомін, Біосил, Пробактіл, Бактосил ПКБ. Дані закваски для забезпечення рівномірності змішування з масою, що силосується, необхідно вносити під час скошування.
Швидкість заповнення траншеї має великий вплив на збереження поживних речовин та якість силосу. Траншея повинна бути заповнена та прихована не більше ніж за 5 днів. Силосну масу для усунення повітря рівномірно розподіляють і трамбують шарами завтовшки по 30-40 см. Головна умова отримання високоякісного корму - це хороша трамбування. Особливу увагу необхідно приділити ущільненню маси біля стін. Тому розрівнювання та ущільнення силосної маси проводиться спочатку біля стін, а потім у середині траншеї. Небажано укладати силосну масу вище за стіни траншеї. Правильне трамбування забезпечує щільність силосу 800-850 кг/куб м, при цьому температура маси під час дозрівання не перевищує 37 градусів.
Укриття силосної маси проводиться двома шарами полімерної плівки: знизу тонкої, зверху товстої. Для запобігання пошкодженням плівки використовують захисну сітку. Плівка притискається мішками з піском, гравієм чи іншим матеріалом. Найкраще використовувати спеціальні мішки. Час дозрівання кукурудзяного силосу через 4 тижні.