Для доїння корів у стійлах застосовується два типи доїльних установок: з використанням для збору молока переносного відра (бачка) та з використанням молокопроводу. Другий тип кращий, оскільки механізує операції з переливання і доставки молока в молочку. Це, своєю чергою, дозволяє оператору машинного доїння обслуговувати більше корів. Взагалі норма навантаження тварин на оператора визначається виходячи з виконання ним додаткових операцій із утримання та годівлі тварин, тривалості робочого дня, змінності та типу доїльної установки, кратності доїння. Тут буде розглядатися один із варіантів роботи оператора з переліком основних технологічних операцій та правил їх виконання.

При доїнні корів у стійлах у переносні відра оператор працює, як правило, з двома доїльними апаратами, хоча допускається робота з трьома апаратами. При доїнні у стійлах у молокопровід оператор працює із трьома апаратами. Допускається робота із чотирма апаратами.

При доїнні в стійлах необхідно за годину до початку доїння підняти корів і прибрати стійл, розсипати підстилку і провітрити приміщення. Безпосередньо перед доїнням необхідно перевірити величину вакууму, частоту роботи пульсатора, при необхідності підігріти склянки доїльні. Слід вимити руки теплою водою з милом і витерти чистим рушником. Краще використовувати гумові рукавички, одягнути спецодяг. Перевірити наявність усіх приладдя для доїння.

При використанні молокопроводу починають доїти корів, що стоять на початку гілки ближнього молокопроводу до молокоприймача, так як при цьому залишки молока не будуть засихати на стінках молокопроводу. На одній галузі молокопроводу одночасно має функціонувати не більше чотирьох доїльних апаратів.

Кожним апаратом у стійлах по черзі видають двох сусідніх корів, що стоять по обидва боки від вакуумного крана. Для цього спочатку виконують підготовчі операції з першою коровою і підключають до вимені доїльні склянки, потім з третьою, а при доїнні трьома апаратами з п'ятою. Після підключення всіх доїльних апаратів оператор повертається до першої корови та спостерігає через оглядову трубку чи прозорий шланг за потоком молока. З появою ознак його зниження виконує підготовчі операції із другою коровою. Потім проводить машинне додання першої корови, знімає з неї апарат і підключає до вимені другої корови. У тій самій послідовності працюють з іншими апаратами. Апарат, що звільнився, переносять до наступної пари корів. Операції повторюються до закінчення доїння останньої корови.

Підмивання вимені корів необхідно проводити з використанням спеціальних розчинів. Витирати вим'я одноразовими серветками для попередження перенесення інфекції від однієї тварини до іншої. Здавати перші цівки молока необхідно в спеціальну чашку. При виявленні в молоці пластівців чи крові корову необхідно доїти окремо у переносне відро та повідомити ветеринарного фахівця. Молоко від хворих на мастит корів, а також молоко, що містить антибіотики та інші препарати, збирають в окрему ємність. Руки в рукавичках після доїння хворої корови обробити дезінфікуючим розчином.

При підключенні доїльних склянок не допускати підсмоктування повітря. Час від початку обробки сосків корови до приєднання апарата має лежати в інтервалі від 40 до 90 секунд.

У разі спадання апарату під час доїння необхідно підняти його, обполоснути водою та виконати повторне підключення.

Машинний додой корів проводять наприкінці доїння. Оператор візуально визначає зниження рівня потоку молока. Підходить до тварини. Однією рукою відтягує за колектор підвісну частину доїльного апарату вперед та вниз, а іншою одночасно масажує вим'я. Після припинення виділення молока оператор перекриває вакуум та відключає доїльні склянки. Обробляє соски вимені спеціальним розчином.

Технологічний процес машинного доїння корів на фермі має здійснюватися за встановленим режимом кваліфікованими працівниками, які пройшли спеціальну підготовку.

 

Галерея: