Синдром жирної печінки – це накопичення жиру у печінці корови.

Жирна печінка виникає внаслідок того, що корова розщеплює надто багато жиру для нормальної роботи печінки. Мобілізація жиру відбувається внаслідок негативного енергетичного балансу. Розщеплений жир з тіла перетворюється назад на жир у печінці для запобігання токсичності. Таким чином, печінка стає жирною, коли корова втрачає вгодованість. Чим більша втрата в масі тіла, тим більше жиру печінки. Жирова дистрофія печінки може розвинутись протягом 24 годин після припинення годівлі тварини. Розвивається хвороба зазвичай у новотальних високопродуктивних корів. Жир відкладається у печінці, яке концентрація жиру в печінці не падає, поки корова не досягне позитивного енергетичного балансу. Хвороба може тривати понад десять тижнів після отелення. Жирні корови (показник вгодованості перед отелом вище 3,5 бала) набагато схильні до жирної печінки.

Симптоми:

- Зниження надою молока,

- Пригнічений апетит,

- Випадки молочної лихоманки, кетозу, маститу, затримка посліду і т. д.,

- Аналізи крові покажуть підвищені рівні неетерифікованих жирних кислот (NEFA) (вільні жирні кислоти) та підвищені кетони.

Діагноз підтверджується результатами комплексного патологоанатомічного розтину загиблих і вимушено вбитих тварин, а також гістологічним дослідженням відібраних проб печінки. способами токсикологічного аналізу виключаються передумови токсичної жирової дистрофії у кормах у прижиттєвому біологічному та патологічному матеріалі.