Для діагностики маститу використовують загальне клінічне обстеження корови, лабораторне та бактеріологічне дослідження її молока.

Залежно від клінічних ознак характером запального процесу розрізняють: серозний, катаральний, фіброзний, гнійний, геморагічний і специфічний мастит.

Діагностують мастит у корів на підставі: клінічного обстеження тварини, проведення пробного здавання з оглядом секрету молочної залози; використання експрес методів (каліфорнійський тест) та приладів щодо визначення вмісту соматичних клітин та електропровідності молока; лабораторного та бактеріологічного дослідження молока.

 

Клінічне обстеження включає огляд, пальпацію і пробне доїння. Під час огляду корови помітна асиметричність чвертей вимені. Істотно збільшення уражених чвертей свідчить про фурункульоз, набряк вимені і притаманно гострого протікання маститу. Шкіра вимені після натискання пальцем довго не вирівнюється. При хронічному гнійно-катаральному маститі уражена чверть зменшується обсягом. Спостерігається підвищення місцевої температури. При здаванні перших молока та подальшому доїнні хворої чверті вимені визначаються зміни таких властивостей молока як запах, колір та консистенція. У молоці присутні пластівці, згустки та домішки крові.
Діагностувати субклінічний мастит у корів клінічним методом складно. Для своєчасного виявлення цієї форми маститу використовують експрес дослідження збірного молока зміст соматичних клітин чи електропровідності. Підвищення цих показників свідчить про захворювання нових корів на мастит і говорить про необхідність проведення індивідуального дослідження молока від кожної корови. Для цього використовують каліфорнійський тест або спеціальні аналізатори молока. Для дослідження відбирають проби молока від кожної чверті вимені корів. Також використовують лабораторні дослідження.

Молоко маститних корів необхідно додатково досліджувати в лабораторії для визначення патогенної мікрофлори та встановлення її чутливості до різних антибіотиків. Правильно підібрані препарати – запорука ефективного лікування та як наслідок виробництво високоякісного молока.