Кетоз - це захворювання порушення обміну речовин поліетиологічної природи, при якому в організмі накопичуються кетонові тіла і відбуваються дистрофічні зміни в паренхіматозних органах та ендокринних залозах.
Розрізняють первинну та вторинну форми кетозу. Первинний кетоз виникає внаслідок дефіциту енергії раціоні при надлишку протеїну. а також великою кількістю в кормі олійної кислоти на фоні нестачі мікроелементів. Вторинний кетоз розвивається і натомість інших захворювань.
При своєчасному лікуванні одужання тварини настає протягом тижня. У важких випадках хвороба може тривати кілька місяців і можливий летальний кінець.
Найбільший ризик захворювання на кетоз мають новотальні корови.


Симптоми кетозу. Нервові порушення, салівація, скрегіт зубами, коматозний стан. Порушення апетиту та травлення, гіпотонія, запах ацетону при диханні, а також виявлення кетонових тіл у молоці та сечі. Збільшення печінки, жовтяничність слизових оболонок та поганий стан шерстного покриву. Порушення статевого циклу та гінекологічні захворювання. При всіх видах кетозу спостерігається низький вміст цукру в крові та зниження резервної лужності крові.


Найпростіший метод діагностики щодо жиру до білка у молоці. Якщо воно більше 1,5, то це перша ознака кетозу. Однак це ставлення не завжди відповідає фактичній кількості кетонових тіл у крові. Більш точна діагностика ґрунтується на визначенні кількості кетонових тіл у крові чи молоці. Для цього використовують глюкометри з функцією кетометра (FreeStyle) або тест-смужки (Porta BHB, Optium B Ketone) відповідно.

  • 0,8-1,0 – субклінічний кетоз
  • 1,0 і вище – підгострий та гострий кетоз
  •  Вище 5,0 – ознаки отруєння

Найбільш швидкий спосіб визначення кількості кетонових тіл у молоці за допомогою тест-смужок.